Skip Navigation Linksthema

KVLOWat we doenHulp & Advies

Thema Voortgezet onderwijs

Hier vind je alles over lo in het voortgezet onderwijs.
Heb je na het lezen van deze themapagina nog vragen? Neem dan Contact met ons op!

LO in het voortgezet onderwijs (vo) 

Lichamelijke opvoeding is de formele naam van het vak in het voortgezet onderwijs. De eisen voor het vo zijn beschreven in algemene kerndoelen voor de onderbouw en eindtermen voor de bovenbouw. Leerlingen kunnen in de onderbouw ook sportklassen (of afgeleide benamingen) kiezen als extra aanbod. Daar zijn geen landelijke vereiste kerndoelen geformuleerd.  

 

De KVLO krijgt veel vragen over uren LO in het vo. LO heeft een beschermde status sinds de afschaffing van de minimumtabel in 2005. Op 16 april 2024 is de reparatiewet aangenomen in de Eerste Kamer om duidelijkheid en structuur te brengen in de urennorm bewegingsonderwijs.

[Link naar artikel reparatiewet https://www.kvlo.nl/nieuws/artikel/detail.aspx?title=aangenomen-reparatiewet-brengt-duidelijkheid-in-urennorm-bewegingsonderwijs&item=479 ]

 

Voor het voortgezet onderwijs brengt de reparatiewet duidelijkheid m.b.t. de urennorm. De wet stelt nu duidelijke landelijke urennormen vast voor lichamelijke opvoeding per schoolsoort, namelijk:

  • vmbo: minimaal 333 klokuren
  • havo: minimaal 360 klokuren
  • vwo: minimaal 400 klokuren

Deze nieuwe urennormen vervangen de vorige algemene richtlijn die terugging tot de situatie van 1 augustus 2005, en geven scholen nu de nodige duidelijkheid waaraan te voldoen.

Scholen moeten 189 lesdagen onderwijs verzorgen, wat overeen komt met 37,8 lesweken.

NB De rekenmodule uren LO in het vo zal nog worden aangepast op basis van deze 37,8 lesweken.  

 

In de onderbouw vo zijn zes kerndoelen bewegen en sport opgesteld. Eind schooljaar 23/34 komen nieuwe conceptkerndoelen. [link naar https://www.actualisatiekerndoelen.nl/bewegensport ]

 

In de bovenbouw moeten alle leerlingen voldoen aan de eindtermen. De eindtermen worden vertaald in een programma van toetsing en afsluiting (PTA), die elk jaar voor 1 oktober moet worden vastgesteld en gepubliceerd.
Voor vmbo zijn dat de eindtermen voor LO1 in het gemeenschappelijk deel. Leerlingen kunnen ook het keuzevak LO2 kiezen op vmbo-tl/gl, met een omvang van 200 lessen van 50 minuten. LO2 wordt op ruim 250 scholen aangeboden. Voor de beroepsgerichte keuzevakken in bovenbouw vmbo-bb/kb behoren de keuzevakken Voorkomen van ongevallen en EHBO (Z&W) en ondersteuning bij sport- en bewegingsactiviteiten tot de top 3 meest gekozen keuzevakken.
Op havo/vwo gelden de eindtermen LO voor alle leerlingen als verplicht vak in het gemeenschappelijk deel. Het examenvak Bewegen sport en Maatschappij (BSM) kan gekozen worden in het vrije deel met een studielast van 320 uur voor havo en 440 uur voor vwo. BSM wordt op bijna 250 havo/vwo-scholen aangeboden. 

 

Vrijstelling voor LO is bedoeld voor leerlingen met een lichamelijke beperking. Dit geldt niet voor leerlingen met een blessure.

Meer weten?

Team Onderwijs is bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur via 030 693 76 74.​



Meer weten?

Team Onderwijs is bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur via 030 693 76 74.

Downloads - Leden

Alleen toegankelijk voor ingelogde KVLO-leden. Nog geen KVLO-lid? Klik hier voor meer informatie.

Themanieuws