Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Reparatiewet: meer duidelijkheid via veelgestelde vragen

KVLO Nieuws  |  18 april 2024

De Eerste Kamer heeft op 16 april jl. een belangrijke reparatiewet aangenomen die essentiële wijzigingen doorvoert in de urenverdeling van het onderwijs. Deze aanpassing repareert eerdere onzorgvuldigheden in de wetgeving en brengt daarmee meer duidelijkheid en structuur in het Nederlandse bewegingsonderwijs.

 
Verduidelijking in het primair onderwijs
In het primair onderwijs heeft de reparatiewet verduidelijkt dat de norm van 1,5 klokuur of twee lesuren, zoals reeds uitgedragen, de standaard zal zijn. Dit corrigeert eerdere verwarring waarin soms werd gesproken over twee volledige klokuren. Voor het speciaal onderwijs blijft het aantal staan op 2,25 klokuur (3 lesuren).
 
Nieuwe urennormen voor voortgezet onderwijs
Voor het voortgezet onderwijs brengt de reparatiewet duidelijkheid m.b.t. de urennorm. De wet stelt nu duidelijke urennormen vast voor lichamelijke opvoeding per schoolsoort, namelijk:
 
vmbo: minimaal 333 klokuren
havo: minimaal 360 klokuren
vwo: minimaal 400 klokuren
 
Deze nieuwe urennormen vervangen de vorige algemene richtlijn die terugging tot de situatie van 1 augustus 2005, en geven scholen duidelijke richtlijnen om aan te voldoen.



Veelgestelde vragen

Naar aanleiding van de Reparatiewet, die 16 april door de eerste kamer is aangenomen krijgen we bij onderwijs@kvlo.nl veel vragen. Dit zijn de veelvoorkomende vragen:
 
Wat is het verschil tussen de reparatiewet en de beschermde status van LO in het vo?
Sinds het amendement (2005), de beleidslijn van de inspectie (2014) heeft LO een beschermde status, die neer komt op voor vmbo 2,5 les van 50 minuten wekelijks, gespreid over alle leerjaren en minimaal tot in december van het examenjaar uitgaande van 40 lesweken. Voor havo is dat 2,2 les van 50 minuten en voor vwo 2,0. Als je die lessen per week omrekent naar klokuren dan kom je ook uit op respectievelijk 333, 360 en 400 klokuren.
 
Hoe bereken je het aantal klokuren?
Het aantal lessen per week x de lestijd x het aantal lesweken x het aantal leerjaren. Tegenwoordig hebben veel scholen andere lestijden dan 50 minuten: 45 – 40 – 60 – 70 minuten. In de rekenmodule (beschikbaar voor leden) kun je berekenen of het aantal lessen overeenkomt met de reparatiewet.
 
Hoeveel lesweken moet je aanhouden?
In de cao wordt gerekend met 189 lesdagen en dat zijn 37,8 lesweken. Vermoedelijk is in de reparatiewet gerekend met 40 lesweken. Dit wordt nog uitgezocht.
 
Tellen sportdagen en toernooien mee voor de lestabel LO?
Nee, sportdagen en toernooi vallen buiten de lestijd. Evenals sportactiviteiten georganiseerd door de school (bv schaatsen met leerjaar 1)
 
Tellen sportklassen mee bij de uren LO?
Nee, sportklassen (of een variant daarvan) is extra bovenop de lessen LO, bovendien maar bedoeld voor een deel van de leerlingen.
 
Moet de directie de reparatiewet uitvoeren?
Ja, het is bij wet vastgelegd en bevestigd door de eerste kamer op 16 april 2024. De directie moet die wet uitvoeren.
 
Welke vervolgstappen kun je nemen als vaksectie LO als de uren niet voldoen?
  • Ga eerst in gesprek met de directie. Houd je MR op de hoogte van het dilemma dat het aantal lessen LO niet voldoet aan de beschermde status en reparatiewet.
  • Als jullie er niet uit komen, dien dan een melding in bij het loket van de onderwijsinspectie.
  • Breng de directie op de hoogte van de melding.
  • De inspectie zal dit bij een herhaald of ernstig signaal direct oppakken of anders meenemen in het jaarlijks overleg met de directie.
  • De inspectie kan de directie de opdracht geven de lestabel per direct aan te passen conform de reparatiewet. De inspectie kan ook een herstelopdracht geven voor de cohorten leerlingen die te weinig lessen LO hebben gehad.  
  • Hier lees je terug hoe de inspectie er nu in staat v.w.b. toezicht en herstelopdrachten. Met de komst van de reparatiewet zal dit naar verwachting alleen maar verder aangescherpt worden.
  • Uiteraard staat de KVLO klaar om je eventueel ondersteuning te geven in het nemen van bovenstaande stappen.


Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen:
Klik op onderstaand thema voor meer informatie: