Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Arbeidsongeschikt en een loongerelateerde WIA-uitkering?

KVLO Nieuws  |  23 februari 2023

Wist je dat je, wanneer je je werk niet kan verrichten door ziekte, toch recht hebt op je loon (eerste jaar 100% en daarna 70% voor het gedeelte van je dienstverband dat je niet werkt)? 

Lukt het na twee jaar ziekte nog steeds niet volledig te werken in je oorspronkelijke functie of een passende functie dan heb je mogelijk recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (volgens de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen/WIA). Kom je als gedeeltelijk arbeidsongeschikte in de WIA dan krijg je een zogenaamde loongerelateerde WGA-uitkering. Die uitkering duurt op grond van de wet maximaal 24 maanden (daarna kan je in een andere WIA-uitkering komen die soms minder gunstig is). In de onderwijscao’s is echter afgesproken dat de uitkeringsduur van de loongerelateerde WGA-uitkering maximaal 38 maanden duurt (de zogenaamde “reparatie-uitkering”). Mogelijk kom je, als je een loongerelateerde WGA-uitkering krijgt, dus in aanmerking voor een langere uitkering dan 24 maanden. Let er wel op dat niet iedereen recht heeft op de reparatie-uitkering (verlenging naar maximaal 38 maanden).

Je moet deze reparatie-uitkering zelf aanvragen dus houd de deadline goed in de gaten. Vraag richting de afloop van je loongerelateerde WGA-uitkering (zie beschikking UWV voor de data) de reparatie-uitkering aan. Vraag de reparatie-uitkering vanaf 1 maand voor afloop van de loongerelateerde WGA-uitkering aan via WWplus voor PO, VO en mbo (www.wwplus.nl) en via APG (www.mijnbww.nl) voor hbo. Twijfel je of je recht hebt op de reparatie-uitkering bel dan met de uitvoeringsinstantie en/of vraag deze dan toch voor de zekerheid aan.   


Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen:
Klik op onderstaand thema voor meer informatie: