Op 21 april j.l. deelde de Nederlandse Sportraad (in een brief aan de bewindspersonen van VWS) een oproep om beweging als eerste levensbehoefte te beschermen: “Het is hoog tijd dat de overheid ertoe overgaat om de bewegingsarmoede aan te pakken en daarbij een switch maakt van gezondheidsbevordering naar gezondheidsbescherming. Het uitgangspunt bij gezondheidsbescherming is dat de overheid burgers moet beschermen. Mensen kunnen niet altijd zelf de keuze maken om een actieve leefstijl te hebben. Kijk alleen al naar volgebouwde wijken zonder sportvoorzieningen. Of neem scholen, kantoren en zorginstellingen waar kinderen, volwassenen en ouderen ‘verplicht’ worden om te zitten. In dit soort situaties moeten mensen door de overheid beschermd worden tegen inactiviteit”.
De KVLO, met als motto: “Goed leren bewegen, een leven lang actief” maakt zich eveneens zorgen om de uren waarop kinderen geacht worden stil te zitten. “Dit is bij bewegingsonderwijs natuurlijk niet het geval”, vertelt Cees Klaassen – directeur KVLO, “maar gedurende de rest van de schooldag zitten kinderen veel te veel stil. Gelukkig biedt het 2+1+2 model een deel van de oplossing. We hopen van harte dat scholen en schoolbesturen hier actief mee aan de slag gaan en ook gebruik maken van de subsidieregeling ‘Impuls Bewegingsonderwijs’ voor het opzetten van de Dynamische Schooldag”.
Wat is er nodig? Het model 2+1+2: 5 uur goed en voldoende bewegen voor alle kinderen.
- 2 lesuren goed bewegingsonderwijs van een vakleerkracht: verplicht voor alle leerlingen in het PO (per 1-8-2023)
- 1 uur extra bewegen: in onderwijstijd, b.v. dynamische schooldag, pauzesport;
- 2 uur bewegen na schooltijd: gratis, in en rondom school met Buitenschoolse Sportvoorziening.
Scholen kunnen gebruik maken van de subsidieregeling Impuls en Innovatie Bewegingsonderwijs om (bovenop het realiseren van de verplichte 2 lesuren bewegingsonderwijs) extra bewegen te organiseren tijdens de schooldag.