Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Drastische afname sportdeelname versterkt belang van jong en goed leren bewegen

KVLO Nieuws  |  20 mei 2022

​De sportdeelname van Nederlanders is als gevolg van de coronacrisis ook het afgelopen jaar drastisch afgenomen en nog lang niet terug op het oude niveau. Het aantal mensen dat wekelijks sport daalde in 2021 opnieuw met 800.000 ten opzichte van het jaar ervoor. Onder jongeren is de terugloop relatief het grootst. De lockdowns hebben daarbij zichtbaar een blijvend effect. Dat blijkt uit het onderzoek 'Zo sport Nederland' van NOC*NSF . 

 

De KVLO ziet de daling van sportdeelname als een zorgelijk gegeven, maar ziet ook voldoende kansen en mogelijkheden om deze dalende trend te keren: "Wij zetten ons als vakvereniging al vele jaren in voor meer beweegaanbod op en rond school, o.a. middels het 2+1+2 model: 5 uur goed en voldoende bewegen voor alle kinderen. Want we weten: jong (en goed) leren bewegen resulteert in meer beweegplezier. En wie met plezier beweegt, maakt gemakkelijker de stap naar een sport(club). Ook op latere leeftijd", aldus Cees Klaassen – directeur van de KVLO.

 

En in diezelfde lijn kan ook een spoedige curriculumherziening van het leergebied 'Bewegen en Sport' (waartoe de KVLO het kabinet eerder dit jaar opriep) bijdragen aan een stijging van sportdeelname: "De verschillende bouwstenen van het geactualiseerde curriculum sluiten aan bij de landelijke ambitie voor een (meer) actieve en gezonde leefstijl. We moeten nu niet wachten, maar deze bouwstenen concretiseren. Zo helpen we de jeugd met een leven lang bewegen en sporten met plezier, want ook hier geldt nog steeds: jong geleerd is oud gedaan!"


Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen:
Klik op onderstaand thema voor meer informatie: