Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Grip op geluid, gezond werken (1)

KVLO Nieuws  |  24 april 2024

Vanaf 2023 krijgen alle kinderen in het primair onderwijs minimaal twee uur per week bewegingsonderwijs van een vakleerkracht bewegingsonderwijs. Uit onderzoek blijkt dat beroepsslechthorendheid een van de moeilijk waarneembare arbeidsrisico’s is, die het vaakst voorkomt (Centrum, 2020). 

Ook is steeds meer bekend over stress gerelateerde gezondheidsklachten die optreden als gevolg van blootstelling aan geluid (Clark & Paunovic, 2018). 

  • Wat betekent het om in de lawaaierige omgeving van een sportzaal te werken? 
  • Wat doet dat met je oren en je gezondheid, je balans tussen stress en rust en met je stem? 
  • En, niet onbelangrijk, doet jouw werkgever er alles aan om een gezonde werkomgeving te creëren?

Al deze vragen hebben we onderzocht tijdens het onderzoeksproject Grip op Geluid. In dit artikel gaan we in op de gezondheidseffecten van beroepsmatige blootstelling aan geluid. 

Deel 1 (uit LO3 2024) van een serie artikelen van Saskia Tuinder, Seyda Gurcan, Tanja van Hoef en Karin Neijenhuis.


-----------------


Uitnodiging voor het Congres Grip op Geluid
op dinsdag 4 juni van 10.00 uur tot 14.00 uur

We nodigen je uit om het congres met de eindpresentatie van de bevindingen en aanbevelingen van het onderzoek Grip op Geluid bij te wonen. Het onderzoek Grip op Geluid is gericht op akoestiek, geluidsveiligheidsnormen, gezondheidsklachten en gehoor, voorlichting en slimme wearables. 

Het onderzoek is gesubsidieerd door SIA RAAK-Publiek. In februari heeft Pointer een item gemaakt over de verontrustende voorlopige resultaten, waarover inmiddels Kamervragen zijn gesteld. Het onderwerp is relevant en actueel en jouw aanwezigheid op het congres vergroot de impact die we kunnen maken.



Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen:
Klik op onderstaand thema voor meer informatie: