Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Otoplastieken tijdelijke noodoplossing

KVLO Nieuws  |  14 maart 2024
Naar aanleiding van de uitzending van KRO NCRV pointer krijgt de KVLO veel berichten over het feit dat vakleerkrachten otoplastieken gebruiken om hun gehoor te beschermen. Ook werkgevers geven aan dit in te zetten bij een slechte akoestiek. De KVLO wil benadrukken dat dit een tijdelijk maatregel is en echt een noodoplossing voor het akoestische probleem. 
Een otoplastiek is een middel dat acuut kan worden gebruikt om het gehoor te beschermen en gehoorschade te voorkomen, maar het is geen structurele oplossing. Het lesgeven met otoplastieken vormt voor de docent bewegingsonderwijs immers een beperking in communicatie en veiligheid in de les. 

Vanuit de zorgplicht die de werkgevers hebben, dienen de otoplastieken bekostigd te worden om hun werknemers, de vakleerkrachten, te beschermen, maar hier houdt hun zorgplicht niet op! Werkgevers dienen aan te blijven dringen op structurele en duurzame aanpassingen in de zaal die tot een goede akoestiek (en gezonde, veilige werkomgeving) leiden. 

Als de school eigenaar is van de zaal, dan dient zij hier zelf verantwoordelijkheid in te nemen. Dit kan de werkgever bekostigen vanuit de vergoeding materiële instandhouding die de gemeente (vanuit het Rijk aan) de scholen geeft om de zaal in stand te houden. Indien zij de zaal huren vanuit de gemeente of een derde partij, dan dienen zij dit te regelen met de eigenaar van de accommodatie. Ons advies is om dit door middel van een gebruikersovereenkomst te borgen, zodat de eigenaar van de zaal kan worden aangesproken op het voorzien in een adequate onderwijsvoorziening inclusief een goede akoestiek.

Voor de inzet van otoplastieken als noodoplossing heeft de KVLO een standpunt opgesteld.  Dit standpunt wordt verspreid onder belangrijke betrokken partijen en richting de vakleerkrachten bewegingsonderwijs. Bijgaand vind je het standpunt van de KVLO over het gebruik van otoplastieken.

Voor leden die vragen hebben over het inzetten of gebruiken van otoplastieken, of vastlopen in het proces naar structurele aanpassingen: mail naar onderwijs@kvlo.nl​





Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen:
Klik op onderstaand thema voor meer informatie: