Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Uitkomst van Kamervragen over gehoorschade vakleerkracht bewegingsonderwijs

KVLO Nieuws  |  3 april 2024

Op 19 maart gaf minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) antwoord op Kamervragen gesteld door Van Kent van de SP. Het belangrijkste punt uit haar antwoorden is dat werkgevers aan zet zijn bij het faciliteren en garanderen van een gezonde en veilige werkomgeving. Dit omvat ook het voorkomen van gehoorschade bij werknemers.

Werkgevers zijn volgens artikel 3 van de Arbowet verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Specifiek noemt artikel 6.8 van het Arbobesluit het belang van de te nemen maatregelen ter bescherming tegen schadelijke effecten van geluid in gymzalen. Mochten werkgevers hierin tekortschieten, dan kan de Nederlandse Arbeidsinspectie hen een boete opleggen (en kan niet worden volstaan met een waarschuwing).

Hoe kan worden beoordeeld of de werkgever er voldoende aan heeft gedaan en of de werkgever nu een boete krijgt? Een verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) vormt de basis van goed arbobeleid en helpt werkgevers om zicht en grip te krijgen op de risico's, het gesprek daarover te voeren en tot zorgvuldig arbobeleid te komen. Advies is om jaarlijks een RI&E  te doen; een actueel RI&E verslag is daarbij verplicht. Het werken met geluid heeft zijn plek binnen de RI&E. Er gelden landelijke normen voor akoestiek in gymzalen die hierin gebruikt kunnen worden. Ook de geluidsbelasting en de dagelijkse blootstelling aan geluid (ook wel de dagdosisbelasting genoemd) dient hierin meegenomen te worden.

In situaties waarbij de werkgever niet de eigenaar van de zaal is, zoals bij scholen die gemeentelijke zalen gebruiken, is het aan de schoolbesturen om afspraken te maken met de gemeente. Deze afspraken over het gebruik en onderhoud van de zalen voor gymlessen kunnen worden geborgd in gebruikersovereenkomsten, zodat scholen gemeenten kunnen aanspreken op hun verantwoordelijkheden.

Daarnaast wachten we nog op antwoorden op vragen van Paternotte van D66 betreffende achterblijvende investeringen in onderwijshuisvesting, gericht aan de minister van Onderwijs. Deze Kamervragen kun je hier vinden.

De KVLO benadrukt het belang van de inspanningen van werkgevers om een veilige- en gezonde werkomgeving en leerklimaat te waarborgen, in lijn met hun verantwoordelijkheden.​

Benieuwd naar de Kamervragen door Van Kent van de S.P. en de antwoorden Bekijk ze hier.

 




Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen:
Klik op onderstaand thema voor meer informatie: