Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Waakzaamheid geboden bij pilot vermindering onderwijstijd vo

KVLO Nieuws  |  25 januari 2024

Op zeker veertig scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland gaat een proef van start waarbij het aantal lesuren voor leerlingen verminderd wordt. Het doel van deze proef is docenten meer tijd te geven om de kwaliteit van hun lessen te verbeteren. Deze vernieuwende aanpak beoogt het vak van leraar aantrekkelijker te maken en te zorgen voor een betere balans in werklast, zonder dat dit ten koste gaat van de leerlingen.

Echter, voor het vak lichamelijke opvoeding gelden specifieke wettelijke regels met betrekking tot de omvang van onderwijstijd. De KVLO benadrukt dat er, conform deze wettelijke vereisten, niet mag worden gekort op de onderwijstijd voor LO. Leden van de KVLO worden opgeroepen om alert te zijn op de eventuele implementatie van deze pilot op hun school.

Indien jouw school deelneemt aan deze pilot, let dan op de omvang van de lessen LO (de MR van jouw school moet met de deelname en de plannen instemmen). Het vak LO heeft in het vo een beschermde status (bevestigd door Rijksoverheid)/ Inspectie) en moet voldoen aan het amendement uit 2005, dat neerkomt op gemiddeld 2,5 lessen van 50 minuten per week op het vmbo, 2,2 lessen op de havo en 2,0 lessen op het vwo. De lessen moeten gegeven worden tot minimaal december van het examenjaar.​

Vanwege de beschermde status van het vak LO hebben we ook een duidelijk standpunt over de positie van LO op scholen met flexroosters: houd LO daarbuiten!

Op deze website is de rekenmodule beschikbaar waarmee scholen kunnen controleren of het aantal uren LO in het vo  aan de beschermde status voldoet. Als er onduidelijkheden zijn dan kan dit gemeld worden bij onderwijs@kvlo.nl.

Daarnaast kunnen eventuele discussies of onduidelijkheden over de invulling van de onderwijstijd voor LO bij de KVLO via onderwijs@kvlo.nl​ gemeld worden met desgewenst juridische ondersteuning. Wij kunnen ondersteuning bieden zodat de wettelijke positie van het vak LO ook binnen deze nieuwe onderwijsaanpak gerespecteerd wordt.



Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen:
Klik op onderstaand thema voor meer informatie: