Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

De beweegschool in Alblasserdam in quotes

KVLO Nieuws  |  30 september 2021
Een bonusartikel van LO6 2021 gaat over deze beweegschool (De Twijn). Via quotes uit het artikel van Hans Dijkhoff hopen we je nieuwsgierig te maken naar het complete artikel!

Denemarken
De architect was in Denemarken geweest en heeft daar gezien hoe scholen creatief omgaan met de ruimtes die het doel dat de overheid had gesteld: kinderen moeten minimaal 45 minuten per dag bewegen naast de reguliere LO-lessen,. Dat hoe mochten de scholen zelf bepalen. De nieuwe scholen die vanaf dat moment gebouwd werden, zijn op een geheel andere manier ingericht dan de traditionele 
gebouwen. 

Alblasserdam
Hier is het dus andersom gegaan doordat hier de architect (wel) luistert naar de wensen van de opdrachtgever. Door zijn in Denemarken opgedane ervaringen heeft hij kennis om die (beweeg)wensen op een juiste manier in te vullen. En omdat het een nieuw te bouwen gebouw is, kunnen bepaalde zaken al vanaf tekening worden ingebracht waardoor een beweegschool niets meer hoeft te kosten dan een ‘normaal’ gebouwde school.

Bewegen 
mag en wel op de momenten dat het een kind  uitkomt. Zodra je binnenkomt word je uitgenodigd te bewegen. Een rondje rennen op de baan die je direct bij binnenkomst tegenkomt. Of klimmen naar verdieping 1 op de klimwand en daar een parcours aantreffen die de juf heeft klaargezet. Je bent al aan het leren voordat de school begint. 

Een brandende vraag 
is of motorisch vaardige kinderen de enige zijn die veelvuldig in de beweegruimte te vinden zijn. Gelukkig is dat niet het geval. 

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen:
Klik op onderstaand thema voor meer informatie: