Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Discussie over veiligheid gymzalen Haarlemmermeer

KVLO Nieuws  |  14 juli 2022

Uit een NOS-journaalitem op 13 juli 2022 en een artikel over 'onveilige' gymzalen op de site NH-nieuws, blijkt dat er discussie is ontstaan over de veiligheid van enkele gymzalen in Haarlemmermeer. 

Huisvesting en veiligheid is voor de KVLO en haar leden (vakleerkrachten) een belangrijk thema. De KVLO herkent de problematiek rondom dit thema huisvesting bij de vakleerkrachten bewegingsonderwijs. Goede akoestiek staat hierbij met stip op 1 en is van groot belang voor een veilige en gezonde werkomgeving. Daarnaast zijn veilige en goedgekeurde materialen en zalen een voorwaarde om kinderen goed te leren bewegen. Wij volgen de ontwikkelingen zoals deze daarom ook zeer nauw. 

In de gemeente Haarlemmermeer blijkt uit een enquête dat vakleerkrachten (met argumenten)  aan de veiligheid van zalen en materialen twijfelen en in gedateerde en vieze zalen met slechte akoestiek moeten werken. Waarbij zij openlijk over de huidige keuringen twijfelen, die aangeven dat er geen reden voor sluitingen of andere maatregelen is.

Het onderzoek dat nu door de gemeente is ingezet, is daarom een goede en verstandige stap richting een objectieve beoordeling van de situatie. 

De KVLO roept ook de scholen op hun verantwoordelijkheid te nemen in deze discussie:

Naast de zorgplicht van de gemeente om te voorzien in adequate en kwalitatieve onderwijshuisvesting is de werkgever (de school) verantwoordelijk voor een veilige en een gezonde werkomgeving en veilige leeromgeving voor leerlingen.

Wij blijven de ontwikkelingen volgen en vakleerkrachten bijstaan waar nodig.

 


Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen: