Skip Navigation Linksthema

KVLOWat we doenHulp & Advies

Thema Veiligheid

Veiligheid in het bewegingsonderwijs Bewegingsonderwijs is een vak waarbij veiligheid een belangrijk aspect inneemt. Meerdere zaken zijn hiervoor van belang. De meest voorkomende vragen over bewegingsonderwijs en veiligheid kun je terugvinden in de links hieronder.
Heb je na het lezen van deze themapagina nog vragen? Neem dan Contact met ons op!

Juridische aansprakelijkheid
Aansprakelijkheid is een veelbesproken onderwerp in de wereld van lichamelijke opvoeding. Dat is ook begrijpelijk omdat het fysieke aspect in de functie van leraar LO een dominante rol heeft.
Meer informatie over aansprakelijkheid vind je hier.

Veiligheid
Alhoewel aan bewegen het inherente risico van een blessure kleeft is het wel van belang de risico’s in de les waar mogelijk en in redelijkheid te beperken. Denk daarbij onder andere aan benodigde veiligheidsinstructies, voldoende toezicht, waar nodig differentiëren, een eventuele zorgvuldige opbouw en activiteiten die passen bij de leeftijd en het niveau van de leerlingen.  
 
Groepsgrootte
In de factsheet groepsgrootte kan je de volgende onderwerpen terugvinden:
•    Onderwijswetgeving
•    Bouwbesluit
•    ASV controlelijst gymnastiek
•    Ruimtebehoefte per school
•    Invloed op groepsomvang
 
Vakwerkplan
Als bevoegd vakleerkracht mag je uiteraard ook materialen en toestellen gebruiken in je les. Sta ook bij het gebruik van risicovolle materialen en activiteiten stil bij de veiligheid (instructies, eventuele opbouw, toezicht, waar nodig eventueel differentiëren etc.).  

Minitrampoline
Een voorbeeld van een toestel dat extra aandacht verdient is de minitrampoline. Veiligheid omtrent het gebruik van de minitrampoline in het PO (en VO) is zeer belangrijk. Het is als (vak)leerkracht verstandig om deze lessen secuur voor te bereiden en hierin een duidelijke methodische opbouw te gebruiken en te omschrijven. In 3 artikelen in het LO Magazine vind je meer over deze opbouw en het gebruik van de minitrampoline.

Vakbekwaam
Voor een vakleerkracht is niet alleen je bevoegdheid van belang maar ook je vakbekwaamheid. Als docent dien je je te blijven ontwikkelen om zo expert te blijven in je vak en tevens bekwaam te blijven om je vak uit te oefenen.
Dit kan onder meer door scholing te volgen in de vorm van opleidingen, cursussen of bijvoorbeeld intervisie.
De scholing die de KVLO biedt kan je vinden op onze scholingspagina.

Meer weten?

Team Onderwijs is bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur via 030 693 76 74.