Skip Navigation Linkssbo

​Procedure
Sportiefste S(B)O-school van Nederland 2024

Werk jij op de sportiefste s(b)o-school van Nederland?

Ben jij trots op het sport- en beweegaanbod op jouw school? Pak dan het podium en doe mee aan de verkiezing 'Sportiefste S(B)O-school van Nederland'! De KVLO nodigt samen met Kenniscentrum Sport en Bewegen en NOC*NSF alle basisscholen en scholen voor speciaal (basis-) onderwijs uit om mee te dingen naar de titel 'Sportiefste School van Nederland'.


DE AANMELDING VOOR DE VERKIEZING VAN 2024 IS INMIDDELS GESLOTEN.

Het belang van goed leren bewegen en voldoende bewegen is duidelijker geworden als nooit tevoren. Daarom zijn we op zoek naar scholen die een inspiratie zijn voor andere scholen en een vakleerkracht 2.0 hebben.

Deelname

Elke sportactieve school in het speciaal (basis)onderwijs kan zich inschrijven. Lees hiervoor wel even de spelregels op het aanmeldingsformulier. Meedoen aan de verkiezing is een uitstekende manier om je school te profileren op het gebied van bewegen en sport.
De finale van de verkiezing 'Sportiefste S(B)O-school van Nederland' zal op 9 april 2024 op de CALO in Zwolle worden georganiseerd.

Vakleerkracht 2.0

We zoeken naar voorbeeldscholen waar bewegen en sporten een belangrijke plaats inneemt. Dit kan vaak niet zonder een gedreven vakleerkracht bewegingsonderwijs. We zoeken scholen met een vakleerkracht die de uitgebreide versie aan het worden is van de moderne vakleerkracht, de zogenaamde vakleerkracht 2.0. Voor deze duizendpoot staan de kwalitatief goede lessen bewegingsonderwijs nog steeds centraal. Deze vakleerkracht biedt echter, naast het organiseren van sportdagen of een sportclinic, extra beweegactiviteiten aan buiten het standaard takenpakket. Bij 'Meedoen' vind je een artikel over de vakleerkracht 2.0.

Nominatie
Een nominatiecommissie selecteert uit alle inschrijvingen maximaal drie scholen in het speciaal (basis-) onderwijs. Deze scholen zullen gaan strijden om de titel en de prijzen.

Jurybezoek en -bevraging
In het eerste kwartaal van het jaar bezoekt de jury alle genomineerde scholen. De organisatie benadert de scholen voor een concrete afspraak. Dit jurybezoek zal een dagdeel in beslag nemen. Bij dit jurybezoek staan een rondleiding en bevragingen met de directeur, vakleerkracht(en), groepsleerkracht(en) en (drie) leerlingen op het programma. Ook kan er voorafgaand aan de finale op de school gefilmd worden.

Finaledag
De genomineerde scholen worden uitgenodigd om met een groep van maximaal 25 leerlingen (groep 7/8, leeftijdscategorie 10-12 jaar) naar de landelijke finaledag in Zwolle te komen. Alle genomineerde scholen laten een filmpje van hun school zien en de leerlingen verzorgen een podiumpresentatie voor alle aanwezigen. Daarna volgt een sportief programma voor de leerlingen en uiteindelijk de prijsuitreiking.

Prijzen
Naast de titel 'Sportiefste School van Nederland' ontvangt de winnaar ook een mooie prijs die we nog even geheim houden. Uiteraard gaan ook de andere genomineerde scholen niet met lege handen naar huis. Ook is er een aparte prijs voor de beste podiumpresentatie.

Aanmelden
Het aanmeldingsformulier, richtlijnen voor de motivatie van de school en de spelregels voor deelname zijn na de zomervakantie (2023) beschikbaar. Je vindt deze dan onder het kopje 'Meedoen'

Inspiratie opdoen?

In 2022 is CBS Het Lichtpunt uit Rhoon verkozen tot 'Sportiefste Basisschool van Nederland'. SO de Hertog werd de winnaar van de verkiezing 'Sportiefste SO-school van Nederland'. Via deze link kun je de opening van de finaledag terug kijken.

Check ook dit mooie artikel over de aanpak van SO de Hertog en SO de Ommezwaai.


Deze dag wordt door de KVLO, Kenniscentrum Sport en Bewegen en NOC*NSF georganiseerd.
Downloads

Deze pagina heeft (nog) geen downloads.