Skip Navigation Linksvso

​Procedure
Sportiefste VSO-school van Nederland

Werk jij op de sportiefste VSO-school van Nederland?


In 2023 organiseerden we de verkiezing Sportiefste VSO-school van Nederland. In 2025 zijn we voornemens om weer een nieuwe verkiezing uit te schrijven, wellicht met een ander accent. Hieronder lees je over het traject van de verkiezing in 2023. Wil je ook graag met jouw school meedoen? Wil je meer informatie hebben? Neem dan gerust contact op met Nathalie Termorshuizen nathalie.termorshuizen@kvlo.nl. Meer informatie over de verkiezing wordt gepubliceerd na de zomervakantie van 2024. Inschrijven kan dan doorgaans tot 1 december.

Werk jij op een school met VSO-leerlingen en weet jij je leerlingen te motiveren om te bewegen?

Ben jij trots op het sport- en beweegaanbod op jouw school? Pak dan het podium en doe mee aan de verkiezing 'Sportiefste VSO-school van Nederland'! De KVLO nodigt samen met Kenniscentrum Sport en Bewegen, Stichting Special Heroes Nederland en NOC*NSF alle scholen voor voortgezet speciaal onderwijs uit om mee te dingen naar de titel 'Sportiefste School van Nederland'.


Het is zonder twijfel een uitdagende periode geweest voor alle scholen. Maar het belang van goed leren bewegen en voldoende bewegen is duidelijker geworden als nooit tevoren. Daarom zijn we op zoek naar scholen die een inspiratie zijn voor andere scholen. Dus ben jij in het bezit van het themacertificaat Bewegen en Sport van de Gezonde School en doet jouw school nét dat beetje extra op het gebied van bewegen en sport voor de leerlingen? Doe dan mee!

Deelname

Elke sportactieve school in het voortgezet speciaal onderwijs kan zich inschrijven. Meedoen aan de verkiezing is een uitstekende manier om je school te profileren op het gebied van bewegen en sport.
Marcel Bouwhuis van VSO de Twijn (Zwolle) won in 2021 met zijn school de verkiezing. Wij vroegen hem waarom scholen aan de verkiezing mee zouden moeten doen… ,,Mijn vakcollega's bewegingsonderwijs van Onderwijscentrum De Twijn en ik zijn nóg trotser geworden op wat we al deden. Ook zijn we ons nog bewuster geworden van wat we aanbieden voor onze leerlingen en waarom. Bovendien heeft het ons een mooi beeld opgeleverd waar we momenteel staan in het onderwijswijsaanbod sport en bewegen. Door onze deelname aan deze verkiezing werd het belang van bewegingsonderwijs en sport en bewegen voor onze leerlingen onderstreept door uiteraard de vakcollega's, maar ook directie en collega's!"

Nominatie
Scholen kunnen zich tot 1 december 2022 aanmelden. Lees hiervoor de informatie op het aanmeldingsformulier. Een nominatiecommissie selecteert uit alle inschrijvingen maximaal twee scholen. Deze scholen zullen gaan strijden om de titel en de prijzen.

Jurybezoek en -bevraging
In het eerste kwartaal van 2023 bezoekt de jury alle genomineerde scholen. De organisatie benadert de scholen voor een concrete afspraak. Dit jurybezoek zal een dagdeel in beslag nemen. Bij dit jurybezoek staan een rondleiding en bevragingen met de directeur, vakleerkracht(en), groepsleerkracht(en) en (drie) leerlingen op het programma. Ook kan er voorafgaand aan de finale op de school gefilmd worden.

Finaledag
De genomineerde scholen worden uitgenodigd om met een groep van 25 leerlingen (klas 3/ leeftijdscategorie 12-14 jaar) naar de landelijke finaledag op 19 april in Den Haag. Alle genomineerde scholen laten een filmpje van hun school zien en de leerlingen verzorgen een podiumpresentatie voor alle aanwezigen. Ook is er een sportief programma voor de leerlingen en uiteindelijk de prijsuitreiking.

Prijzen
Naast de titel 'Sportiefste School van Nederland' ontvangt de winnaar ook een mooie prijs die we nog even geheim houden. Uiteraard gaat ook de andere genomineerde school niet met lege handen naar huis. Ook is er een aparte prijs voor de beste podiumpresentatie.

Aanmelden
Het aanmeldingsformulier, richtlijnen voor de motivatie van de school en de spelregels voor deelname vind je bij: Meedoen!


Deze dag wordt door de KVLO, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Stichting Special Heroes Nederland en NOC*NSF georganiseerd.

Inspiratie opdoen?
In 2020 ging de verkiezing ‘Sportiefste School van Nederland’ niet door vanwege COVID-19 maar in 2021 had de organisatie maatregelen genomen om dat te voorkomen. Dat resulteerde in een centrale onlinepresentatie vanuit een speciaal daarvoor ingerichte KVLO-studio in Zeist. Op de deelnemende scholen zelf was er voor de leerlingen een sportief programma. Via deze link kun je de livestream terug kijken, lezen over het aanbod van de genomineerde scholen en een impressie van de jurybezoeken bekijken. 

Downloads

Deze pagina heeft (nog) geen downloads.