Skip Navigation Linksvo

​Procedure
Sportiefste VO-school van Nederland

Werk jij op de sportiefste VO-school van Nederland?

Ben jij trots op het sport- en beweegaanbod op jouw school? Pak dan het podium en doe mee aan de verkiezing 'Sportiefste VO-school van Nederland'! De KVLO nodigt samen met Kenniscentrum Sport en Bewegen en NOC*NSF alle scholen voor voortgezet onderwijs die iets extra's doen voor de vmbo-leerlingen op het gebied van sport uit om mee te dingen naar de titel 'Sportiefste School van Nederland'.


Het is zonder twijfel een uitdagende periode geweest voor alle scholen. Maar het belang van goed leren bewegen en voldoende bewegen is duidelijker geworden als nooit tevoren. Daarom zijn we op zoek naar scholen die een inspiratie zijn voor andere scholen. 

Speciale vmbo-editie verkiezing Sportiefste School van Nederland!
In schooljaar 2022-2023 organiseert de KVLO in samenwerking met NOC*NSF, Special Heroes Nederland en Kenniscentrum Sport en Bewegen een speciale vmbo-editie van de verkiezing 'Sportiefste VO-school van Nederland'. We gaan dus op zoek naar vmbo-scholen en scholengemeenschappen die innovatief zijn of juist een heel goed en breed aanbod bewegen en sport hebben om hun vmbo-leerlingen meer/beter te laten bewegen en sporten én een actieve leefstijl te laten ontwikkelen. Dus ben jij in het bezit van het themacertificaat Bewegen en Sport van de Gezonde School en doet jouw school nét dat beetje extra op het gebied van bewegen en sport voor de vmbo-leerlingen? Doe dan mee!

Er is gekozen voor een vmbo-editie, omdat deze leerlingen vaak achterblijven in sport- en beweeggedrag ten opzichte van andere jongeren in het voortgezet onderwijs. Daarom gaan we op zoek naar voorbeeldscholen die juist voor díe doelgroep het verschil maken. En natuurlijk gaan we ook weer op zoek naar de 'Sportiefste VSO-school van Nederland'! 


Deelname

Elke sportactieve school in het voortgezet onderwijs kan zich inschrijven. Bij deze verkiezing ligt de focus op wat de school doet aan bewegen en sport voor vmbo-leerlingen. Ook scholengemeenschappen kunnen dus meedoen aan de verkiezing. De jury focust hierbij dan wel op het aanbod dat de school heeft voor de vmbo-leerlingen. Meedoen aan de verkiezing is een uitstekende manier om je school te profileren op het gebied van bewegen en sport.

Nominatie
Scholen kunnen zich tot 1 december 2022 aanmelden. Lees hiervoor de informatie op het aanmeldingsformulier. Een nominatiecommissie selecteert uit alle inschrijvingen maximaal drie scholen. Deze scholen zullen gaan strijden om de titel en de prijzen.

Jurybezoek en -bevraging
In het eerste kwartaal van 2023 bezoekt de jury alle genomineerde scholen. De organisatie benadert de scholen voor een concrete afspraak. Dit jurybezoek zal een dagdeel in beslag nemen. Bij dit jurybezoek staan een rondleiding en bevragingen met de directeur, vakleerkracht(en), groepsleerkracht(en) en (drie) leerlingen op het programma. Ook kan er voorafgaand aan de finale op de school gefilmd worden.

Finaledag
De genomineerde scholen worden uitgenodigd om met een groep van 25 leerlingen (klas 3) naar de landelijke finaledag op 19 april in Den Haag. Alle genomineerde scholen laten een filmpje van hun school zien en de leerlingen verzorgen een podiumpresentatie voor alle aanwezigen. Ook is er een sportief programma voor de leerlingen en uiteindelijk de prijsuitreiking.

Prijzen
Naast de titel 'Sportiefste School van Nederland' ontvangt de winnaar ook een mooie prijs die we nog even geheim houden. Uiteraard gaan ook de andere genomineerde scholen niet met lege handen naar huis. Ook is er een aparte prijs voor de beste podiumpresentatie.

Aanmelden
Het aanmeldingsformulier, richtlijnen voor de motivatie van de school en de spelregels voor deelname zijn na de zomervakantie (2022) beschikbaar. 

Inspiratie opdoen?
In 2020 ging de verkiezing ‘Sportiefste School van Nederland’ niet door vanwege COVID-19 maar dit jaar had de organisatie maatregelen genomen om dat te voorkomen. Dat resulteerde in een centrale onlinepresentatie vanuit een speciaal daarvoor ingerichte KVLO-studio in Zeist. Op de deelnemende scholen zelf was er voor de leerlingen een sportief programma. Via deze link kun je de livestream terug kijken, lezen over het aanbod van de genomineerde scholen en een impressie van de jurybezoeken bekijken. 

Check ook dit mooie artikel over de Sportiefste VO-school van Nederland 2021: Calandlyceum Amsterdam. Ook 't Atrium uit Amersfoort en Montessori College Nijmegen werden in 2021 genomineerd voor de verkiezing en hebben hun visie, aanpak en tips gedeeld. Deze lees je hier.

 

Downloads

Deze pagina heeft (nog) geen downloads.