Skip Navigation Linksvo

​Procedure
Sportiefste VO-school van Nederland

Werk jij op de sportiefste VO-school van Nederland?

In 2023 organiseerden we de verkiezing Sportiefste VO-school van Nederland met een accent op vmbo. In 2025 zijn we voornemens om weer een nieuwe verkiezing uit te schrijven, wellicht met een ander accent. Hieronder lees je over het traject van de verkiezing in 2023. Wil je ook graag met jouw school meedoen? Wil je meer informatie hebben? Neem dan gerust contact op met Nathalie Termorshuizen nathalie.termorshuizen@kvlo.nl. Meer informatie over de verkiezing wordt gepubliceerd na de zomervakantie van 2024. Inschrijven kan dan doorgaans tot 1 december.

Werk jij op een school met vmbo-leerlingen en weet jij je leerlingen te motiveren om te bewegen? Ben jij trots op het mooie sport- en beweegaanbod op jouw school? Pak dan het podium en laat andere scholen zien hoe jullie dat voor elkaar krijgen! Doe mee aan speciale vmbo-editie van de verkiezing van de ‘Sportiefste VO-school van Nederland 2023’! Deze verkiezing wordt georganiseerd door de KVLO in samenwerking met NOC*NSF, Special Heroes Nederland en Kenniscentrum Sport & Bewegen.


Het is zonder twijfel een uitdagende periode geweest voor alle scholen. Maar het belang van goed leren bewegen en voldoende bewegen is duidelijker geworden als nooit tevoren. Daarom zijn we op zoek naar scholen met vmbo-leerlingen die een inspiratie zijn voor andere scholen. 

Speciale vmbo-editie verkiezing Sportiefste School van Nederland!
In schooljaar 2022-2023 organiseert de KVLO in samenwerking met NOC*NSF en Kenniscentrum Sport en Bewegen een speciale vmbo-editie van de verkiezing 'Sportiefste VO-school van Nederland'. We gaan dus op zoek naar vmbo-scholen en scholengemeenschappen die innovatief zijn of juist een heel goed en breed aanbod bewegen en sport hebben om hun vmbo-leerlingen meer/beter te laten bewegen en sporten én een actieve leefstijl te laten ontwikkelen. Dit is dus jouw kans om je vmbo positief in de aandacht te zetten! Dus ben jij in het bezit van het themacertificaat Bewegen en Sport van de Gezonde School en doet jouw school nét dat beetje extra op het gebied van bewegen en sport voor de vmbo-leerlingen? Doe dan mee!

Er is gekozen voor een vmbo-editie, omdat deze leerlingen vaak achterblijven in sport- en beweeggedrag ten opzichte van andere jongeren in het voortgezet onderwijs. Daarom gaan we op zoek naar voorbeeldscholen die juist voor díe doelgroep het verschil maken. En natuurlijk gaan we ook weer op zoek naar de 'Sportiefste VSO-school van Nederland'! 


Deelname

Elke sportactieve school in het voortgezet onderwijs kan zich inschrijven. Bij deze verkiezing ligt de focus op wat de school doet aan bewegen en sport voor vmbo-leerlingen. We nodigen dus alle vmbo-scholen uit om mee te doen! Ook scholengemeenschappen kunnen dus meedoen aan de verkiezing. De jury focust hierbij dan wel op het aanbod dat de school heeft voor de vmbo-leerlingen. Meedoen aan de verkiezing is een uitstekende manier om je school te profileren op het gebied van bewegen en sport.


Nominatie
Scholen kunnen zich tot 1 december 2022 aanmelden. Lees hiervoor de informatie op het aanmeldingsformulier. Een nominatiecommissie selecteert uit alle inschrijvingen de genomineerde scholen. Deze scholen zullen gaan strijden om de titel en de prijzen.Jurybezoek en -bevraging
In het eerste kwartaal van 2023 bezoekt de jury alle genomineerde scholen. De organisatie benadert de scholen voor een concrete afspraak. Dit jurybezoek zal een dagdeel in beslag nemen. Bij het jurybezoek staan een rondleiding en bevragingen met de directeur, vakleerkracht(en), groepsleerkracht(en) en (drie) leerlingen op het programma. Ook kan er voorafgaand aan de finale op de school gefilmd worden.

Finaledag
De genomineerde scholen worden uitgenodigd om met een groep van 25 leerlingen (klas 3) naar de landelijke finaledag op 19 april in Den Haag te komen. Alle genomineerde scholen laten een filmpje van hun school zien en de leerlingen verzorgen een podiumpresentatie voor alle aanwezigen. Ook is er een sportief programma voor de leerlingen en uiteindelijk de prijsuitreiking.

Prijzen
Naast de titel 'Sportiefste School van Nederland' ontvangt de winnaar ook een mooie prijs. Ook de andere scholen gaan niet met lege handen naar huis! Het prijzengeld van in totaal €11.000,- in de vorm van waardecheques wordt beschikbaar gesteld door de drie grote leveranciers van sport- en spelmaterialen van Nederland: Bosan Sport, Janssen- Fritsen en Nijha.

Ook voor de beste sportpresentatie door leerlingen tijdens de finaledag wordt een prijs beschikbaar gesteld. Die maken we later bekend.

Aanmelden
Het aanmeldingsformulier, richtlijnen voor de motivatie van de school en de spelregels voor deelname vind je bij: Meedoen!


Inspiratie opdoen?

In dit artikel delen de winnaar en genomineerden van de verkiezing Sportiefste School van Nederland 2023 hun visie, aanpak en tips. Zodat jij er op jouw school ook mee aan de slag kunt! 


 

Downloads

Deze pagina heeft (nog) geen downloads.